Οι πιο καταρτισμένοι Φυσικοθεραπευτές στον χώρο σας πλήρως εξοπλισμένοι όλο το 24ωρο-365 μέρες τον χρόνο
Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Τι είναι:

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αναφέρεται σε μια κατάσταση, η οποία προκύπτει από την ελλειπή οξυγόνωση των κυττάρων που οδηγεί στην καταστροφή τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων που αφορούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Τα αγγειακά εγκεφαλικά διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμοραγικά, ανάλογα με την αιτία που τα προκαλεί.

Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό: Προκύπτει όταν κάποια περιφερική αρτηρία ή μικρότερα αγγεία εντός εγγεγάλου παρουσιάσουν κάποιο έμφρακτο, με αποτέλεσμα την διακοπή της αιματικής ροής και την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται είτε στην στένωση κάποιου αγγείου με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβου, είτε σε κάποιον θρόμβο που έχει σχηματιστεί σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο (συνήθως κοντά στην καρδιά) και μέσω της αιματικής ροής έχει ταξιδέψει προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εμβολή. Τα ισχαιμικά επεισόδια συμβαίνουν σε ποσοστό 80%-85%.

Αιμοραγικό Αγγειακό Εγκεφαλικό: Οφείλεται σε ρήξη κάποιου αγγείου,που οδηγεί στην απότομη διασκόρπιση αίματος στον εγκέφαλο (ανεύρισμα). Αποτέλεσμα είναι είτε η ολοκληρωτική καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, είτε η διακοπή της λειτουργίας του για ένα χρονικό διάστημα. Συμβάινουν σε ποσοστό 15%-20%.

Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής, καθώς και τα άτομα που έχουν εμφανίζει εγγεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν. Αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να είναι, η υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και οι καταχρήσεις σε αλκοόλ και άλλες ουσίες.

Συμπτώματα:

 1. Ημιπληγία (παράλυση της δεξιάς ή αριστερής πλευράς του σώματος).
 2. Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα σκέλος ή στο πρόσωπο.
 3. Διαταραχές στην ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων.
 4. Διαταραχές στην ομιλία.
 5. Διαταραχές στην αντίληψη και την επικοινωνία.
 6. Διαταραχές όρασης (στο ένα ή και στα δύο μάτια).
 7. Έντονος πονοκέφαλος, ίλιγγός ή ξαφνική ζαλάδα.

Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας:

Κατά την 1η (χαλαρή) φάση:

 1. Αλλαγή θέσεων στο κρεβάτι, φόρτιση της προσβεβλημένης πλευράς και εκμάθηση των συγγενών για διαχείριση της κατάστασης του ασθενούς κατά τις πρώτες μέρες μετά το εγκεφαλικό.
 2. Ενεργοποίηση των αντανακλαστικών στάσης.
 3. Κινητοποίηση αρθρώσεων προς αποφυγήν δυσκαμψίας.

Κατά τη 2η (σπαστική) φάση:

 1. Έυρεση ανασταλτικών προτύπων για τη διαχείριση της σπαστικότητας (φάση σπαστικότητας).
 2. Επιλογή νάρθηκα ή άλλων βοηθητικών μέσων (σε περίπτωση που χρειάζεται) με στόχο την διευκόλυνση της ορθοστάτισης και της βάδισης.
 3. Βελτίωση της μυϊκή δύναμης και της ισορροπίας.

Κατά την 3η φάση (φάση σχετικής ανάρρωσης):

 1. Επιστροφή στην καθημερινότητα-εργασία.
 2. Βελτίωση των προτύπων κίνησης.

Γιατί φυσικοθεραπεία στο σπίτι:

Είναι σημαντικό η αποκατάσταση της κίνησης να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία ξεκινάει από τις πρώτες κιόλας μέρες, ανάλογα με τις κλινικές οδηγίες του γιατρού και την έκταση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο φυσικοθερπαευτής θα αναλάβει από την αρχή να βοηθήσει τον ασθενή να χτίσει τα νέα πρότυπα κίνησης και να τον εκπαιδεύση στην εκτέλεση των βασικών πρώτων του αναγκών μέχρι το τελικό στάδιο της αποκατάστασης του. Λόγω ανάγκης του ασθενούς να κινηθεί μέσα στο σπίτι, αλλά και η δυσκολία του να μετακινηθεί σε άλλους χώρους, η κατ οίκον φυσικοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Εικόνες